Η νέα μας Στέγη!

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ DIAMONDS OF THE GREEK ECONOMY
July 7, 2016
EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
September 15, 2016

Μια νέα Στέγη, μια νέα αγκαλιά για τα παιδιά με νοητική υστέρηση θα προσφέρει το Ίδρυμά μας.
Την 29η Ιουλίου υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού μας Συμβουλίου, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο Β’, συμβόλαιο δωρεάς ακινήτου που παραχωρούν οι γονείς-κηδεμόνες ατόμων με νοητική υστέρηση και με σύνδρομο Down στο Ίδρυμά μας. Πριν από ένα περίπου χρόνο, οι γονείς των ατόμων με νοητική υστέρηση ζήτησαν συνάντηση με το διευθυντή του ιδρύματος μας, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νικόδημο Φαρμάκη. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε αμέσως και εκεί αναδιπλώθηκε η όλη πολυετής προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους και να ενισχύσουν την αυτόνομη διαβίωσή τους.
Το οικόπεδο αγοράστηκε από τον μακαριστό Σταμάτιο Ψαραύτη και τη σύζυγο του συγγραφέα, κ. Ευαγγελία Ψαραύτη. Οι ίδιοι συνέβαλαν οικονομικά στην εκκίνηση των οικοδομικών εργασιών. Έτσι, στην περιοχή της Νέας Φιλοθέης και επι των οδών Νίκης και Δωριέων, ανοικοδομήθηκε κτήριο 600 m2, δύο ορόφων με οκτώ ανεξάρτητα δωμάτια-διαμερίσματα, δύο κουζίνες, υπόγειο με αίθουσα δραστηριοτήτων και κήπο με πισίνα. Το κτήριο αποτέλεσε και αποτελεί τις μόνιμες κατοικίες των οκτώ αυτών ατόμων.
Για μια ακόμη φορά, όπως άλλοτε είχε συμβεί με τη δωρεά της Μαρίας Κόκκορη που οραματίστηκε το υφιστάμενο ίδρυμά μας, οι εν λόγω δωρητές, αγωνιώντας για την πορεία του σπιτιού αυτού, αλλά και της φροντίδας των παιδιών τους, όταν αυτοί καταστούν ανήμποροι, έσπευσαν στην ασφάλεια και στην αγκαλιά της Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ενημερωθείς για τη σκέψη αυτών των ανθρώπων, ζήτησε από τον π. Νικόδημο να τους συναντήσει μαζί με τα παιδιά τους. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα κι ο Μακαριωτάτος συνοδευόμενος από το Διευθυντή του Ιδρύματός μας, κατέφθασε στο σπίτι των παιδιών αυτών, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Είναι εξάλλου ευρέως γνωστή η αγάπη που τρέφει ο Μακαριωτάτος για τις ευπαθείς ομάδες, ήδη από την διακονία Του ως Μητροπολίτης Θηβών. Ο Μακαριώτατος άκουσε με προσοχή τους γονείς και συγκινημένος, χωρίς δεύτερες σκέψεις, αποδέχθηκε το αίτημα τους και έδωσε κατευθυντήριες γραμμές στον π. Νικόδημο, αναθέτοντάς του την πλήρη υλοποίηση του εγχειρήματος.
Σήμερα πια, η δωρεά έχει ολοκληρωθεί και το Δ.Σ. τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες εκκίνησε τις ενέργειες για αδειοδότηση των νέων στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης(Σ.Υ.Δ.), όπως προβλέπει η νομοθεσία. Οι Σ.Υ.Δ. αυτές θα λειτουργήσουν ως υποκατάστημα του ιδρύματος μας, και με απόφαση του Δ.Σ. θα φέρουν το διακριτικό τίτλο “ΤΟ ΨΑΡΑΥΤΕΙΟ”, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους κτήτορες, τον αείμνηστο Σταμάτιο Ψαραύτη και τη σύζυγο του, Ευαγγελία Ψαραύτη.
Το Δ.Σ. του ιδρύματός μας, υπό τη συνεχή επίβλεψη του αντιπροέδρου αυτού, Πανοσιολογιώτατου Αρχιμ. κ. Συμεών Βολιώτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επίσπευσε, κατηύθυνε και διευκόλυνε τις διαδικασίες έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία του Ψαραυτείου Ιδρύματος θα αναλάβει το Ίδρυμα Κόκκορη από την 1η Οκτωβρίου 2016.

Comments are closed.