Χαιρετισμός Διευθυντή

farmakisΑγαπητοί μας φίλοι,
Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η αγωνία της Μαρίας Κόκκορη για την κόρη της Αλέκα, ένα κορίτσι με σύνδρομο Down, η ανησυχία της για το τι θα απογίνει μετά το θάνατό της, την οδήγησαν στο γραφείο του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου. Εκεί άρχισαν όλα το 2001. Η Μαρία ακουμπάει την αγωνία της και τον πόνο της για το παιδί της, αλλά και για τα άλλα παιδιά του κόσμου, στον Αρχιεπίσκοπο. Το ερώτημα της Μαρίας είναι ένα, « Και μετά από μένα τί θα απογίνει το παιδί μου;». Έτσι η Μαρία διαθέτει το οικόπεδο ιδιοκτησίας της στην Άνω Γλυφάδα και τα πρώτα χρήματα, με σκοπό να ανεγερθεί ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας θηλέων ατόμων με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down.

Το 2005 ολοκληρώνεται το έργο, λαμβάνει νομική υπόσταση και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ιδρυτικό Φ.Ε.Κ. στις 16-11-2005 η απόφαση για τη σύσταση Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία «Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Σύνδρομο Down, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών».

Τον Μάρτιο του 2007 ξεκινά τη λειτουργία του με τις πρώτες ενοίκους να φιλοξενούνται σε αυτό και να απολαμβάνουν τη θαλπωρή και τη φροντίδα των εργαζομένων σε αυτό υπαλλήλων.
Έκτοτε έγιναν πολλά. Το τιμόνι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄. Έμπειρος στη διακονία και στη φιλανθρωπική προσφορά, μας αναθέτει την 7η Ιουλίου 2010 τη διεύθυνση του Ιδρύματος και από την 14η του ιδίου μήνα μας τοποθετεί στο Δ.Σ. με την ιδιότητα του γραμματέα. Την ίδια χρονιά φεύγει από τη ζωή η «ψυχή» αυτής της προσπάθειας, η Μαρία Κόκκορη χαμογελώντας και σίγουρη για αυτό που αφήνει πίσω…

Στα τρία και πλέον αυτά χρόνια με τη Σεπτή εντολή του Ποιμενάρχη μας, ανακαινίσαμε το ίδρυμα εξ’ ολοκλήρου και θέσαμε το ίδρυμα σε νέες βάσεις, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες των ενοίκων, αλλά και στις απαιτήσεις των κρατικών φορέων, προκειμένου να αδειοδοτηθεί με βάση τις νέες μορφές φιλοξενίας τέτοιων ατόμων.

Το 2011 λαμβάνει από την Περιφέρεια Αττικής, δύο άδειες λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Η χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούλιο του 2012 εξασφαλίζεται αδιάκοπα από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το Ιούλιο του 2012 το Ίδρυμα εντάσσεται στη Φιλανθρωπική Οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», και εξασφαλίζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για δύο χρόνια των δύο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου μας, οι ένοικοί μας απολαμβάνουν τη φιλοξενία σε ένα σύγχρονο χώρο διαβίωσης, με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύγχρονων μέσων ψυχαγωγίας και προγραμμάτων αυτόνομης διαβίωσης. Σε αυτόν τον χώρο κυρίως εξασφαλίσαμε και εξασφαλίζουμε την ασφαλή διαβίωση κοριτσιών από όλα τα μήκη και πλάτη της Πατρίδας μας, χωρίς διακρίσεις.

Σήμερα, σε μια εποχή όπου τα πάντα κινούνται και διακινούνται δια της διαδικτυακής πύλης, εμάς δεν μας άφησε περιθώρια να μείνουμε πίσω. Δημιουργήσαμε έτσι ένα σύγχρονο ιστότοπο με σκοπό να κάνουμε όλους εσάς κοινωνούς του έργου μας και της προσφοράς μας στην κοινωνία. Ένα νέο, άμεσο, εναλλακτικό περιβάλλον επικοινωνίας. Ένα σύγχρονο τόπο ενημέρωσης και συζήτησης. Αυτός ο διαδικτυακός χώρος θα είναι ανοιχτός σε όλους εσάς και θα φιλοξενεί τις απόψεις, τις τοποθετήσεις, αλλά και τις ανακοινώσεις σας.

Σας περιμένουμε όλους, σήμερα, τώρα να έρθετε μαζί μας, να συμπορευτούμε σε αυτή μας την προσπάθεια, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις και ευκαιρίες για μια ακόμα στέγη, για πολλά ακόμα παιδιά, μικρά και μεγάλα που έχουν την ανάγκη μας, είναι δίπλα μας, ακόμα και εγκαταλελειμμένα, αφημένα στη μοίρα τους ή και στην απόγνωση και την αγωνία των δικών τους ανθρώπων…
Ας βάλουμε τα δυνατά μας, ας ενώσουμε τις δυνάμεις να συνεχίσουμε να απαντούμε ΕΜΕΙΣ πλέον στο ερώτημα της Μαρίας Κόκκορη. «Και μετά τι θα απογίνει το παιδί μου…»

Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης
Διευθυντής  του ιδρύματος, Διοικητικός Διευθυντής των Σ.Υ.Δ.
Γραμματέας του Δ.Σ.

signature-1