Αγαπητοί μας φίλοι,

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η αγωνία της Μαρίας Κόκκορη για την κόρη της Αλέκα, ένα κορίτσι με σύνδρομο Down, η ανησυχία της για το τι θα απογίνει μετά το θάνατό της, την οδήγησαν στο γραφείο του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου. Εκεί άρχισαν όλα. Ήταν το 2001. Η Μαρία ακουμπάει την αγωνία της και τον πόνο της για το παιδί της, αλλά και για τα άλλα παιδιά του κόσμου, στον Αρχιεπίσκοπο. Το ερώτημα της Μαρίας είναι ένα, « Και μετά από μένα τι θα απογίνει το παιδί μου;». Έτσι η Μαρία διαθέτει το οικόπεδο ιδιοκτησίας της στην Άνω Γλυφάδα και τα πρώτα χρήματα, με σκοπό να ανεγερθεί ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας ατόμων με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down.

Tο 2005 ολοκληρώνεται το έργο, λαμβάνει νομική υπόσταση και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ιδρυτικό Φ.Ε.Κ. Στις 16-11-2005 δημοσιεύεται η  απόφαση για τη σύσταση Εκκλησιαστικού Ιδρύματος με την επωνυμία «Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Σύνδρομο Down, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών».

Τον Μάρτιο του 2007 ξεκινά τη λειτουργία του με τις πρώτες ένοικες να φιλοξενούνται σε αυτό και να απολαμβάνουν την θαλπωρή και τη φροντίδα των εργαζομένων σε αυτό υπαλλήλων.

Έκτοτε έγιναν πολλά. Το τιμόνι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αναλαμβάνει ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β΄. Έμπειρος στη διακονία και στη φιλανθρωπική προσφορά, μας αναθέτει την 7η Ιουλίου 2010 την διεύθυνση του Ιδρύματος και από την 14η του ιδίου μήνα μας τοποθετεί στο Δ.Σ. με την ιδιότητα του γραμματέα. Την ίδια χρονιά φεύγει από τη ζωή, η «ψυχή» αυτής της προσπάθειας, η Μαρία Κόκκορη χαμογελώντας και σίγουρη για αυτό που αφήνει πίσω.

Στους πρώτους κιόλας μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας με την Σεπτή εντολή του Ποιμενάρχη μας, ανακαινίσαμε το ίδρυμα εξ’ ολοκλήρου και θέσαμε το  ίδρυμα σε νέες βάσεις, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες των ενοίκων, αλλά και στις απαιτήσεις των κρατικών φορέων, προκειμένου να αδειοδοτηθεί με βάση τις νέες μορφές φιλοξενίας τέτοιων ατόμων.

Το 2011 λαμβάνει από την Περιφέρεια Αττικής, δύο άδειες λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Η χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούλιο του 2012 εξασφαλίζεται αδιάκοπα από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και από ίδια έσοδα. Το Ιούλιο του 2012 το Ίδρυμα συνεργάζεται με τη Φιλανθρωπική Οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», και εξασφαλίζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για δύο χρόνια των δύο Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου μας, οι ένοικές μας απολαμβάνουν την φιλοξενία σε ένα σύγχρονο χώρο διαβίωσης, με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας,  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύγχρονων μέσων ψυχαγωγίας και προγραμμάτων αυτόνομης διαβίωσης. Σε αυτόν τον χώρο κυρίως εξασφαλίσαμε και εξασφαλίζουμε την ασφαλή διαβίωση κοριτσιών από όλα τα μήκη και πλάτη της Πατρίδας μας, χωρίς διακρίσεις.

Το 2015 παύει το μνημόνιο συνεργασίας με την Φιλανθρωπική Οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και η όλη χρηματοδότηση απορρέει από δωρεές φίλων και ευεργετών.

Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στο Θεό και στις δυνάμεις μας και αποτολμούμε την ίδρυση και λειτουργία δύο νέων Σ.Υ.Δ. Διαμερισμάτων στο Μαρούσι. Το κτήριο της οδού Νίκης και Δωριέων 2, Μαρούσι, οικοδομήθηκε και εξοπλίστηκε κατάλληλα για την φιλοξενία ατόμων με νοητική υστέρηση και με σύνδρομο Down, με τη μέριμνα και δωρεά των γονέων και κηδεμόνων των ήδη διαμενόντων ενοίκων και συστάθηκε (Φ.Ε.Κ. 3683/Β΄/15.11.2016), για το λόγο αυτό ως οριζόντια ιδιοκτησία διαμερισμάτων, με στόχο να εξυπηρετηθεί ο ανωτέρω σκοπός και στις οποίες και απόδωσε τον χαρακτηριστικό διακριτικό τίτλο «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβιώσεως «Το Ψαραύτειο».

Τον Μάρτιο του 2017 τροποποιεί και κωδικοποιεί τον κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος υπό την επωνυμία, «ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN “ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ” ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» εποπτευόμενο υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το κοινωφελές έργο της οποίας συνεχίζει να επικουρεί, υπό την επωνυμία: «ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN “ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ” ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» και τον διακριτικό τίτλο «ΙΔΡΥΜΑ “ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ” ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» ή “ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ” (και αγγλιστί “Foundation Maria Kokkori”).

 

Σήμερα, σε μια εποχή όπου τα πάντα κινούνται και διακινούνται δια της διαδικτυακής πύλης, εμάς δεν μας άφησε περιθώρια να μείνουμε πίσω. Δημιουργήσαμε έτσι ένα σύγχρονο ιστότοπο με σκοπό να κάνουμε όλους εσάς κοινωνούς του έργου μας και της προσφοράς μας στην κοινωνία. Ένα νέο, άμεσο, εναλλακτικό περιβάλλον επικοινωνίας. Ένα σύγχρονο τόπο ενημέρωσης και συζήτησης. Αυτός ο διαδικτυακός χώρος θα είναι ανοιχτός σε όλους εσάς και θα φιλοξενεί τις απόψεις, τις τοποθετήσεις, αλλά και τις ανακοινώσεις σας.

Σας περιμένουμε όλους, σήμερα, τώρα, να έρθετε μαζί μας, να συμπορευτούμε σε αυτή μας την προσπάθεια, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις και ευκαιρίες για πολλές ακόμα στέγες, για πολλά ακόμα παιδιά, μικρά και μεγάλα που έχουν την ανάγκη μας, είναι δίπλα μας, ακόμα και εγκαταλελειμμένα, αφημένα στη μοίρα τους ή και στην απόγνωση και την αγωνία των δικών τους ανθρώπων…

Ας βάλουμε τα δυνατά μας, ας ενώσουμε τις δυνάμεις να συνεχίσουμε να απαντούμε ΕΜΕΙΣ πλέον στο ερώτημα της Μαρίας Κόκκορη. «Και μετά τι θα απογίνει το παιδί μου…»

 

Αρχιμ. Δρ Νικόδημος Φαρμάκης
Διευθυντής  & Γραμματέας Δ.Σ.,
Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ Εκκλησίας της Ελλάδος